top of page

Nederlandse Gebarentaal (N.G.T)

De Nederlandse Gebarentaal (N.G.T) is de natuurlijke taal van prelinguale dove mensen in een land. Elk land met een dovengemeenschap heeft zijn eigen gebarentaal. Gebarentalen zijn niet afgeleid van gesproken talen, maar hebben zich net als gesproken taal spontaan ontwikkeld, waardoor bijvoorbeeld een eigen grammatica is ontstaan en er per regio eigen dialecten bestaan. 

 

Net als gesproken talen kunnen dove mensen uit het ene land dus niet vanzelf communiceren met dove mensen uit een ander land, omdat ze elkaars taal niet begrijpen. Naast de op natuurlijke wijze ontstane gebarentaal bestaan er de zogenaamde Internationale Gebaren. Dit is geen natuurlijke taal, maar een geconstrueerde taal met leenwoorden - veelal iconische (=van de werkelijkheid afgeleid) gebaren - uit verschillende gebarentalen.

Nederlands met ondersteunende Gebaren(NmG)

Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG) is eenvoudig gezegd een combinatie van de Nederlandse taal en de Nederlandse Gebarentaal. Nederlands en NGT zijn twee verschillende talen met een verschillende grammatica

Klik hier voor meer informatie.

 

bottom of page