top of page

Over mij

Even voorstellen: Tom Uittenbogert

Docent gebarentaal, gebarencoach, dove tolk gebarentaal en Chi Neng Qigong instructeur Level 1.

Ik ben doof geboren. Mijn moedertaal is de Nederlandse Gebarentaal en daar ben ik trots op. Het is voor mij belangrijk dat de maatschappij toegankelijk is voor Doven en slechthorenden. En dat de Nederlandse Gebarentaal gezien wordt als een erkende, volwaardige taal.

Gebarentaal leren

Ik heb een passie voor lesgeven. Na mijn afstuderen werkte ik als docent Nederlandse Gebarentaal aan het Instituut voor Gebarentaal, Taal & Dovenstudies in Utrecht. Na een paar jaar lesgeven, begon ik het echte contact met mensen te missen. Ik wilde graag voor mezelf beginnen en mensen de Nederlandse Gebarentaal leren vanuit mijn eigen ideeën en kernwaarden.

Want to communicate

Zo ontstond in 2003 1.2.Communicate. Je spreekt 1.2.Communicate op zijn Engels uit als: ‘one two communicate’. Dat klinkt hetzelfde als ‘want to communicate’ [wan toe kommunikeet]. Dit betekent in het Nederlands: ‘Ik wil communiceren’.

Met 1.2.Communicate richt ik me op dienstverlening en advies voor particulieren, professionals, instellingen en bedrijven op het gebied van de Nederlandse Gebarentaal en 

visuele muziek. Ik heb 1.2.Communicate opgericht omdat ik een brug wil bouwen tussen horende en Dove mensen. Ik wil jou op een prettige, ongedwongen manier kennis laten maken met de Nederlandse gebarentaal. Mijn doel is om bewustzijn te creëren in communicatiemogelijkheden.

Respect voor elkaar

Ik vind het belangrijk om de Nederlandse Gebarentaal en onze dovencultuur zichtbaar te maken. Horende en Dove/slechthorende mensen bij elkaar brengen. Om bewustzijn te creëren in communicatie en respect te hebben voor elkaar. Dit doe ik via het lesgeven, maar ook met individuele adviesgesprekken. Ik leg particulieren en bedrijven uit hoe zij het beste kunnen omgaan met Dove of slechthorende mensen, en andersom. Doof zijn is niet zielig of anders. Met een tolk is alles mogelijk, zelfs muziek beleven. Door mijn eigen ervaring weet ik waar beide doelgroepen tegenaanlopen in de communicatie met elkaar. Ik zie hoe het beter kan zodat wij elkaar allemaal begrijpen. Dat is mijn kracht.

 

Naast mijn werk als docent Nederlandse Gebarentaal, ben ik ook werkzaam als dove tolk gebarentaal waarbij ik samenwerk met een tolk Nederlandse Gebarentaal. Voornamelijk voor dove mensen uit het buitenland, met een ander taalniveau of voor mensen met een neurologische afwijking, bijvoorbeeld afasie.

 

Ben je doof en daarnaast slechtziend of blind? Of heb je autisme en/of een taalachterstand? Door mijn eigen doofheid en de ervaring die ik heb opgedaan, kan ik jou persoonlijk begeleiden in communicatie met horende mensen.

“Doof een beperking? Nee hoor.

Het opent juist deuren waardoor ik nieuwe uitdagingen aanga en

leer waarderen wat wél kan!”

 

- Tom -

Typisch Tom:

· Ik ben een gezelligheidsmens en een levensgenieter met een grote passie voor de

  Nederlandse Gebarentaal.

· Vakantie vier ik graag in een zonnig land en in mijn vrije tijd ben ik regelmatig te vinden

  in een warme sauna. Heerlijk!

· Na mijn werk wandel ik graag een blokje om met de honden. In het weekend vind ik het

  heerlijk om lekker uiteten te gaan. Even de deur uit en ontspannen.

· Positiviteit vind ik belangrijk. Na het geven van les, een workshop, lezing of cursus zie ik        graag blije gezichten. 

· Ik hecht veel waarde aan gelijkwaardigheid, respect, liefde en eerlijkheid.

  Deze kernwaardes zorgen voor verbinding. Elkaar met respect behandelen en openstaan

  voor anderen.

· Momenteel volg ik uit persoonlijke interesse de opleiding Qigong voor Level 2

  Een bewegingsleer waarbij je leert werken vanuit levensenergie.

 

Ben je geïnteresseerd in een van mijn diensten? Neem dan gerust contact met mij op via email of de contactpagina. Ik leg je graag uit wat ik voor jou kan betekenen.

Tom Uittenbogert – gebarentaal leren.jpg
bottom of page