top of page

Het gebarentaal alfabet leren,
hoe doe je dat?

Het alfabet in gebarentaal is de start voor meer kennis over deze universele taal. Over heel de wereld zijn er doven en slechthorende, die dankzij deze taal toch kunnen converseren. Hoe meer mensen gebarentaal leren, des te kleiner de kloof wordt voor deze groep doven en slechthorende. De beste manier om gebarentaal te leren, is door te starten met het alfabet. Lees gauw verder om meer te weten te komen over het gebarentaal alfabet en hoe je deze het beste kunt leren.

Wat is het gebarentaal alfabet?
Net als bij het standaard alfabet, heeft het gebarentaal alfabet een gebaar voor iedere letter. Wanneer je het gebarentaal alfabet kent, kun je dus ieder woord middels de letters duidelijk maken. Het is daarom van groot belang om dit alfabet eigen te maken. Je kunt er woorden letter voor letter mee spellen, maar ook bijvoorbeeld jouw eigen naam mee uitbeelden. Het is ideaal tijdens conversaties in gebarentaal wanneer je de uitbeelding van een woord niet kent. Je kunt jezelf dan toch duidelijk maken door het woord te spellen met het gebarentaal alfabet.

Hoe leer je het gebarentaal alfabet?

Hoe heb je het alfabet geleerd? Vrijwel niemand kan zich werkelijk nog herinneren

hoe ze de letters van het alfabet hebben geleerd. Door middel van herhaling

en uitvoering leer je vanzelf het alfabet. Dit gaat natuurlijk al kleuter op taalkundig

gebied een stuk sneller en natuurlijker, dan op latere leeftijd, maar

hetzelfde principe geldt voor het gebarentaal alfabet.

Door de letters stuk voor stuk te oefenen en veel te herhalen

heb je het vanzelf onder de knie.

Iedere dag een paar woorden

Hoe je het alfabet van gebarentaal snel onder de knie krijgt?

Dat is door het gebarentaal alfabet iedere dag te oefenen.

Kies iedere dag een aantal woorden om te proberen. Dit kunnen een paar korte en een paar lange woorden zijn. Kies voor woorden met zo veel mogelijk verschillende letters. Oefenen deze meerdere keren per dag om het gebarentaal alfabet zo snel mogelijk te leren en eigen te maken.

 

Hulp bij het leren

Blijven de letters niet hangen? Dan kan extra hulp bij het leren van het gebarentaal alfabet handig zijn. Je kunt online een gebarentaal cursus volgen, waarbij je natuurlijk ook het alfabet leert. Het gebarentaal alfabet is altijd de beste manier om te starten met gebarentaal. Tijdens deze cursus start je met het alfabet en zul je door herhaling, leuke opdrachten en online conversaties via videoverbinding het gebarentaal alfabet leren en uitoefenen.

Wil je ook gebarentaal leren? Niet alleen omdat het gewoon handig is om te kunnen, maar wellicht ook omdat het cruciaal is om met een dierbaar persoon te kunnen converseren? Dan is het van groot belang om het gebarentaal alfabet te leren. Dit is een pijler van deze taal. Wanneer je het alfabet in gebarentaal kunt, ben je al een heel eind op weg. Start zelf en oefen een paar woordjes per dag of start gelijk goed en volg een online cursus gebarentaal.

vingerspellen.png
bottom of page